10. mai 2017

Ranunculus ficara Vårkål

Vårkål er en plante det var fullt av på tomta, før vi bygde. Den lyser fint opp om våren, men er en plage i bedene. Vi har latt det stå igjen noen tuer, fordi de er vakre og hører til her.

Fra Romerikes Blad: DEN GULE FADERLØSE. Vårkålen, medlem av soleiefamilien, utvikler ikke frø men yngleknopper, bl.a. noen hvite, avlange med små fine røtter. Litt ut på forsommeren er hele morplanten visnet bort og tilbake ligger det små farløse ynglekorn - himmelhvete. Etter tørking kan disse spises og kornene har vært brukt som tilsetting i nødsbrød og lignende. Slik vegetativ formering, som nærmest er en form for kloning. eller jomfrufødsel, er en måte for en sørlig plante å tilpasse seg et  kjølig klima, der vekstsesongen er for kort til at det kan utvikles frø. Vårkålen er ikke så kjent på Østlandet. På Vestlandet er den en mye mer aktet vårplante.
De første hjerteformede bladene til vårkålen kan spises rå eller kokt, mens blomsterknoppene har vært brukt som erstatning for kapers. Bladene er rike på C-vitamin.
Vårkålens blader blir etterhvert giftige. 

12 kommentarer:

 1. Jeg har også denne varianten hos meg. Om den bli litt større i år, så kan du få en liten avlegger :-) ranunculus ficaria brazen hussy

  SvarSlett
  Svar
  1. Det vil jeg gjerne :-). Jeg hadde en i jordrottebedet, men den er borte. De er så fine med sine mørke blader!

   Slett
 2. Hei. Jeg har også denne i hagen. Som du skriver, den lyser opp. Må bare passe på at den ikke tar over hele bedet. Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja den kan være plagsom, men er vakker når den blomstrer. Ha en fin dag!

   Slett
 3. Ja, her er det mye vårkål, eller smørblomster som vi kaller dem. Jeg har hagen full, de er veldig fine syns jeg, men jeg prøver å fjerne dem fra bedene. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 4. Her på østlandet kaller vi Engsoleie for smørblomst, men den hører jo til samme familie Ranunculus acris. Ja den er litt plagsom. Blir alltid liggende igjen noen "frø" når den lukes bort. Ha en fin dag!

  SvarSlett
 5. Jeg har også denne i hagen, men ved dammen. Der sprer den seg ikke til de andre bedene, men jeg er ikke så sikker på om jeg vil ha den lenger. Svartmauren er flink til å spre frø, så kanskje den kommer opp i andre bed etterhvert? Jeg begynner å bli litt lei av planter som sprer seg mye, bl.annet brunstorknebb og vanlig mjødurt som jeg luker og luker vekk.
  I år fikk vårkålen én blomst,) Tror ikke den trives å være innestengt ved dammen jeg.
  Ha en fin maidag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den trives best der det er fuktig hos meg, men med god drenering. Ellers trives den altfor godt alle andre steder også. Ja jeg vurderer det samme hos meg. Det er tidkrevende med de som sprer seg mye, men vakre er de. Ha en fin dag!

   Slett
 6. Ja, vårkål er vakker. Jeg fant en plante på tomta i fjor, visste ikke hva det var. Nå har det blitt noen flere som jeg har plantet i et annet bed også. Får passe på se den ikke sprer seg for mye.
  Ha en god dag, du også! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja pass på den! Vakker er den, men ustyrlig :-). Ha en fin dag!

   Slett
 7. Det er det jeg sier, noen gule blomster er som ugress ;)
  Løvetann, soleie, krypsoleie og fagerfredløs bare for å nevne noen!
  Jeg har mange gule ugress her, men den du viser kjenner jeg ikke ( heldigvis) :)
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo jeg er enig i at noen av dem er som ugress ;-). Fagerfredløs hos oss står ved veien, i lite og dårlig jord stakkars. Men den trives såpass dårlig at den ikke er noen plage der ;-). Ha en fin dag!

   Slett