22. mar. 2013

22 mars værtegn

Jeg synes det er så spennende med gamle værtegn og har funnet endel bl.a. i boka til S. Østen. Jeg kommer til å legge ut noen her etterhvert. Så får vi se om de stemmer  :-). 22 mars er første vårmessedag som spår dette om været: Fryser vårmessenetter tre, skal sommermåls-nettene (28/4) fryse ni.
På sørlandet sa man at: Like mange dager som lerka synger før denne dag - like mange dager tvinger kulda henne til å tie etterpå. Kvelden  ble kalt "store skadeaften" fordi alle heksene fløy til Bloksberg forkledt som svarte kråker. Dagen blir også kalt Dimmelonsdag. Det går tilbake til middelalderen. Da byttet en jernpendelen i kirkeklokka med en av tre, kalt dimmelen. Dette for at stillheten skulle råde. Dimmelonsdag pleiede klokkeren å ringe etter solnedgang for å holde heksene vekk.3 kommentarer:

 1. Ja, det er spennende med gamle værtegn, selv om mye av det er nok overtro ;-)
  Men det er artig å lese det.
  God helg!

  SvarSlett
 2. Det finnes ingen ting som er bedre enn vårteng. Da våkner vi opp igjen alle sammen, og er klare for å leve litt igjen.

  Ønsker deg en fin påske! Vivi

  SvarSlett
 3. Takk for hyggelige kommentarer. Ja det meste stemmer nok ikke,men morsomt er det å lese om hva de trodde på i gamle dager. Og av og til kan det jo stemme også :-).

  SvarSlett