3. juli 2017

Lilium monadelphum Steigenlilje/ Kaukasuslilje

Steigenliljen blir ca. 150 cm. høy. Den får store gule blomster i juni. Løkene vi har stammer fra Leknes i Lofoten, men er kommet fra Steigen. Plantemateriale finnes i botanisk hage i Tromsø. Lilja kom til Norge fra Kaukasus ca 1820. Den fantes i den kjente hagen som presten J. Wisløff anla i Steigen og derfra har den fått navnet Steigenlilje.
Denne lilja er hardfør og robust og liker seg på en solrik plass. Den trives best i næringsrik, fuktig jord, godt drenert, men klarer seg under de fleste forhold.
Stenglene er stive og kraftige. Steigenlilja blomstrer i juni/juli.

7 kommentarer:

 1. Så fine de var da! Jeg har ikke hørt om Steigenlilje før. Morsomt med gamle planter som stadig lever :)
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er morsomt å ta vare på gamle planter som er verneverdig. Ekstra fint når de er som denne den :-). Ha en fin kveld!

   Slett
 2. Hei Anne
  er om
  Det var en spændende historie, ved du om det er de oprindelige løg man har delt gennem alle disse år eller om de er frøformeret?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal være de opprinnelige løkene som er delt. Jeg fikk tak i noen ganske små løker i 2013 som nå er begynt å blomstre fint. Den blomstret i fjor også. Spennende å ta vare på gamle planter :-). Ha en fin kveld!

   Slett
 3. Hei. For en flott lilje. Det er så viktig å ta vare på de gamle plantene. Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
 4. Ja det er artig å kunne bevare blomster-arven vår. Ha en riktig fin kveld!

  SvarSlett
 5. Hei Anne. Vet du om det er noen her sørpå som selger Steigenlilja? Har veldig lyst på den, men den er ikke lett å oppdrive.

  SvarSlett