9. feb. 2019

Lilium Martagon Martagonlilje

Jeg er veldig glad i Martagon-liljer. Og har en del forskjellige i hagen. Den vanlige martagonliljen fikk jeg fra Nordland i 2011. Den har forøket seg veldig bra og i år er det en liten "skog". Jeg kjøpte en det samme året, men den er litt mørkere av farge. De to første bildene er av den mørke typen som bare har en gren.
Krøll-liljene er hardføre og frodige og trives best i næringsrik og fuktig jord. Men klarer seg under de fleste forhold. Den blir ca. 80 cm. høy, hos oss. Den har smale blader i kranser oppover stengelen.
Martagonliljene har vært kjent i Norge siden 1600-tallet. Det tyrkiske ordet martagon, betyr turban, og betegner godt liljens tilbakebøyde kronblader.
2 kommentarer:

 1. Hei Anne

  Ja Norgen var nok det første nordiske land der fik martagon liljer - var det ikke ham apotekeren fra Bergen der fik dem fra Universitetet i Leiden?

  Flotte sager du viser - flot i farve og form!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten. Jo de er flotte og lette å ha i hagen. Ja det er opptegnelser fra munkelivet i Bergen fra 1150 til 1550 som nevner Martagonliljen. Det er hevdet at liljeolje skal fremme hårvekst, fjerne rynker, ordnet opp med tap av taleevnen, lindre leversykdommer, er smertestillende og utmerket middel mot huggormbitt. Men tror jeg har den bare til pynt ;-). Ha en fin søndagskveld!

   Slett